Det läggs fokus på varningssignalen vid spåret på olycksplatsen i SHK:s förstudie. Foto: Statens haverikommissionVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ingen haveriutredning efter stridsfordonsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Statens haverikommission kommer inte att utreda olyckan mellan ett tåg och ett stridsfordon i slutet av september. Enligt myndighetens kriterier så var olyckan inte tillräckligt allvarlig.

Det var på eftermiddagen tisdagen den 26 september som ett passagerartåg körde på en pansarterrängbil under militärövningen Aurora 17.

Bygger på kriterier

Det är fortfarande oklart exakt vad som ligger bakom händelsen. Under torsdagen beslutade SHK, Statens haverikommission, att inte utreda olyckan vidare efter den förstudie som gjorts.

– Vi har vissa kriterier för om vi ska utreda en olycka och de uppfylldes inte här. Den är inte tillräckligt allvarlig för att utreda, säger Helene Arango Magnusson, utredningsordförande vid SHK.

Kriterierna bygger bland annat på eventuella säkerhetsbrister och hur mycket pengar de inblandade fordonen och utrustningen är värda.

Speciell signal väckte frågor

Vissa omständigheter på platsen gjorde att man övervägde att utreda olyckan ändå.

Det eftersom övergången var utrustad med en så kallad ägovägssignal, alltså en mindre avancerad varningsfunktion för de som bor vid en övergång som den vid olycksplatsen.

I ärendebedömningen, som SVT Nyheter Sörmland tagit del av, konstateras det att signalen fungerade korrekt vid olyckstillfället – men också att den ”intuitivt skulle kunna leda till misstag för den som inte är väl införstådd med signalen och tillhörande informationstext.”.

– Vi hade funderingar på om den är optimalt utformad, men eftersom det har meddelats från Trafikverket att den ändå ska tas bort så släppte vi det, säger Helene Arango Magnusson.

Utreds ändå

Olyckan kommer ändå att utredas vidare av Försvarsmakten, Trafikverket och polisen.

– Enkel varningssignal bestående av en stolpe med en lampa. När lampan är tänd så är det fritt fram att passera – men när lampan är släckt så betyder det att ett tåg är på väg.

– En skylt med texten: ”Passera ej spåret när lampan är släckt”, finns uppsatt på stolpen.

– Enligt Trafikverket är den här typen av varningssignal på väg att fasas ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stridsfordon krockade med tåg

Mer i ämnet
Det läggs fokus på varningssignalen vid spåret på olycksplatsen i SHK:s förstudie. Foto: Statens haverikommission
Det var tisdagen den 26 september som ett tåg körde in i ett stridsfordon utanför Vagnhärad. Foto: Dan Thun/frilans