Ingen ingrep efter anmälan om våld mot barn hos familj i Gnesta

Publicerad

Det gjordes varken en polisanmälan eller kontroller efter att Gnesta kommun fick in en anonym anmälan om att barn utsatts för våld. Först efter ytterligare en anmälan fattade socialnämnden ett beslut om att tvångsomhänderta barnen.

Anmälan om våld som inkom 2019 var inte den första. Socialförvaltningen var medveten om att det fanns problem i familjen och stödinsatser hade pågått i flera år. Men ändå gjordes inte någon polisanmälan. Dessutom gjordes varken kontroller eller hembesök hos familjen under en period efter anmälan, trots att det fanns grund för det.

Ny anmälan – då omhändertogs barnen

Till slut kom ytterligare en orosanmälan om våld in, och då ingrep kommunen. Socialnämnden beslutade att barnen skulle omhändertas enligt LVU, lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga.

Socialförvaltningen inledde en lex Sarah-utredning som blev klar i december 2020. Den pekar på en rad olika brister i verksamheten vid tiden för anmälan.

– Det var ett antal olyckliga omständigheter som sammanföll i tidpunkt med ärendet. Bland annat personalsituation, sjukdom, handläggarbyten och brister i kommunikation. Huvudregel är att vi alltid polisanmäler, men ovanstående brister ledde till att detta inte blev gjort samt att tänkta insatser inte kom igång, säger Veronica Östlin, förvaltningschef på socialförvaltningen i Gnesta.

Nya rutiner

I dag är situationen en annan, menar hon.

– Vi har infört ett tydligare kontrollsystem, stärkt barnperspektivet i alla delar av vårt arbete, förstärkt våra interna processer samt skrivit om våra rutiner. Jag känner mig trygg med att vidtagna åtgärder gör att liknande händelser kan undvikas i framtiden, säger Veronica Östlin.

Socialnämnden i Gnesta har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.