Foto: Hasse Holmberg/Jessica Gow / TT

Många olika händer tar hand om Sörmlands äldre

Uppdaterad
Publicerad

De äldre i Eskilstuna och Vingåker kommun träffar i snitt 20 hemtjänstanställda under två veckor, vilket är ett högt antal enligt statistik.

Siffrorna kommer från Kommun- och landstingsdatabasen, och bygger på kommunernas egna mätningar om hur många från hemtjänstens personal som besöker de äldre som har hemtjänst minst två gånger om dagen.

Att ha en stor omsättning på personalen kan bidra till ökad stress.

– Inte bara för de äldre, utan också för personalen, säger Magdalena Elmersjö, lektor i socialt arbete på Södertörns högskola, till Nyhetsbyrån Siren.

Flera orsaker till höga siffror

Enligt Karina Mattsson, äldreomsorgschef i Vingåkers kommun, beror den höga siffran bland annat på att det är svårt att anställa ordinarie personal.

– Det är många vikarier som jobbar här. En annan orsak är att många av de gamla som vi hjälper måste få hjälp flera gånger om dagen, veckans alla dagar. Då blir det fler personer i omlopp som arbetar, säger Karina Mattsson.

En annan faktor som spelar in är vem i personalen som kan göra vad.

– Det krävs en viss kompetens för till exempel medicinska delegeringar, som inte alla i personalen har.

Olika siffror i länet

Enligt Karina Mattsson har Vingåker kommun vidtagit flera åtgärder för att få en större kontinuitet för de äldre i kommunen som har hemtjänst. Bland annat har man startat en servicegrupp som består av fyra personer som ska städa, tvätta och handla åt de äldre.

– Det blir lite mer kontinuitet då de som är utbildade undersköterskor kan ägna sig åt omvårdsarbete. Vi har även delat upp personalen i mindre grupper, så det är färre personer i varje grupp som har samma geografiska område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.