När föräldrarna ville begrava sitt barn var kroppen försvunnen. Foto: SVT

Utredning av försvunnen barnkropp läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Inget brott begicks när kroppen av ett dödfött barn försvann från Nyköpings lasarett. Det menar åklagare som väljer att lägga ned ärendet.

Det var i somras som en kvinna födde ett dödfött barn på Nyköpings lasarett. Föräldrarna ville begrava barnet, men då var kroppen försvunnen.

Inget uppsåt

Händelsen polisanmäldes i tisdags. Ärendet lämnades över till åklagare, som nu beslutat att inte inleda någon förundersökning.

Anledningen är att händelsen är anmäld som brott mot griftefriden, ett brott som kräver uppsåt.

– Det är fruktansvärt och mycket olyckligt, men det finns inte skäl att tro att någon uppsåtligen har agerat i det här. Oaktsamhet eller grov oaktsamhet är inte straffbart, säger åklagare Åsa Hiding.

Andra brottsrubriceringar har prövats, men enligt Åsa Hiding finns det inga griftefridsbrott som inte kräver uppsåt. Att kroppen försvunnit på grund av slarv är inget som går att åtala.

Landstinget utreder

Landstinget gör en egen utredning för att se vad som gick fel när kroppen försvann. Den väntas vara klar inom en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.