Är du en av många som häller ut matoljan i vasken? Vet du vad du ska göra med oljan istället? I klippet ovan förklarar renhållningschefen Jonas Andersson hur du ska göra för att slippa fettstopp i avloppet. Foto: TT/SVT

Tratt för olja förhindrar fettproppar i avloppet

Publicerad

Sedan förra året kan Nyköpingsborna lämna överbliven matolja i miljöskåp spridda över kommunen. Pilotprojektet har blivit en framgång och nu utökas antalet miljöskåp i Nyköping.

Orangea miljöskåp är sedan förra året utspridda i Nyköpings kommun, där kan folk lämna in sin överblivna matolja. Under projektet har det totalt funnits fem skåp.

– Vi vill ju gärna visa att det inte finns något avfall, det här är ju en resurs som tas hand om och som bland annat kan bli förnybart diesel, säger Jonas Andersson, renhållningschef på Nyköpings kommun.

Jonas Andersson, renhållningschef. Foto: SVT

Blir stora fettproppar

Och testet har blivit en framgång. Nästan tre ton olja samlades in under första året och nu utökar kommunen till 14 stycken miljöskåp samtidigt som projektet blivit permanent nu under hösten.

– Både fastighetsägare och vi har sett att det har varit ett problem. Fettet sätter sig i avloppet och det blir stopp. Vi har sett skräckbilder från både svenska kommuner och från London som visar stora fettproppar som sitter fast, säger han.

Delas ut gratis

Renhållningschefen Jonas Andersson hoppas att fler kommer att använda sig av miljötrattarna som kommunen delar ut gratis.

– Vi försöker vara aktiva på sociala medier och hoppas att det här sprids ännu mer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.