Insatsen mynnade ut i en biljakt som slutade i Nyköpings kommun. Foto: Pontus Stenberg

Polisskott träffade hus i villaområde – utredning om tjänstefel läggs ner

Publicerad

Under en insats i Järna i slutet av sommaren avlossade en polis ett skott som träffade ett hus i ett villaområde. Polisen har blivit utredd för tjänstefel, men nu läggs förundersökningen ner.

Det var i augusti som polisen larmades till en bostad i Järna. Enligt samtal skulle det finnas en beväpnad man i bostaden som uppträtt hotfullt. 

Insatsen mynnade ut i en biljakt som slutade i Nynäs, Nyköpings kommun. Men innan dess avfyrades ett skott som träffade ett hus.

Polisen hade haft kontakt med mannen tidigare under kvällen. Mannen ska enligt utredningen ha sagt att han skulle göra motstånd om polisen kom till platsen. 

Mannen flydde med vapen

När polisen kom till bostaden försökte mannen ta sig från platsen med bil. Enligt utredningen hade mannen med sig ett vapen.  

En av poliserna uppfattade situationen som hotfull och avlossade ett skott mot mannen, för att hindra honom att ta sig från platsen med vapnet. Mannen kom dock undan.

Skottet träffade en villa i bostadsområdet och kulan ska ha trängt igenom väggen till ett av rummen i huset, men ingen person ska ha kommit till skada.

Agerade i nödvärn

Efter händelsen startades en förundersökning om tjänstefel. Enligt utredningen ska polisen varit övertygad om att denne agerade i nödvärn. Polisen menar att den uppfattade situationen som farlig för andra personer då mannen var beväpnad. Åklagaren menar att skottet inte avfyrades med uppsåt då polisen trott att den agerat i nödvärn, och förundersökningen läggs därför ner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.