I polisförhör uppgav mannen att ”90 procent av hans vänner är muslimer och att han inte skulle bo där han bor om han hatade muslimer”. Foto: Polisen

Frias för åsne-kommentar

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt slå fast att det inte var brottsligt att likna muslimsk böneutropet med ljudet av ”en åsna som har ont i magen”.

Historien utspelade sig i juli 2003 i anknytning till att det hölls muslimsk gudstjänst på en fotbollsplan i stadsdelen Brandkärr i Nyköping.

Den åtalade mannen skrev i en statusuppdatering att det inte är ”normalt att vakna till en åsna som har ont i magen”. Han åtalades för hets mot folkgrupp. Enligt åklagaren skulle mannan ha uttryckt missaktning mot muslimer i ett meddelande som spritts till ett stort antal personer.

Avvikande mening

Men Nyköpings tingsrätt friade, liksom nu Svea hovrätt.

En av hovrättsdomarna anför så kallad skiljaktig mening rörande motivet för domen. Han menar, tvärt emot sina kollegor, att inlägget utgör ett förlöjligande av muslimer. Men inte heller han vill döma mannen till straffansvar. Detta eftersom han anser att den grundlagsskyddade yttrandefriheten väger starkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer