Enligt polisområdeschefen Mikael Backman kan utredningen ta tid. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Polisen

Internutredning hos polisen efter gripandet i Skiftinge

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en internutredning hos polisen med anledning av händelsen i Skiftinge i Eskilstuna, där en inspelning visar en polisman agera våldsamt under ett gripande.

Internutredningen görs av avdelningen för särskilda utredningar som hanterar utredningar som rör polisanställda. Med i utredningen finns representanter från särskilda åklagarkammaren.

– Det vi har ifrågasatt är tjänstefel eller misshandel och en anmälan är inskickad. Nu ska åklagaren ta ställning till om en förundersökning ska inledas och utreda om något brott har begåtts, säger Mikael Backman, polisområdeschef i Södermanland.

”Kan komma att ta tid”

Polismannen som syns i klippet har flyttats från yttre till inre tjänst i avvaktan på utredningen, vars uppgift är att se till alla omständigheter, höra vittnen och inblandade parter vilket Mikael Backman menar kan ta tid.

– Det kan komma att ta tid. Vi ska också granska filmen för att se helhetsbilden av gripandet. Det betyder att det blir möjligt att försöka klarlägga de bevekelsegrunder som ligger bakom agerandet och ge svar på frågan varför agerandet ser ut som det gör.

Eventuell förundersökning

Huruvida en förundersökning kommer inledas är ännu inte beslutat.

– Ett besked om en förundersökning ska inledas eller inte kommer antagligen ganska omedelbart här under veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer