IVO riktar skarp kritik mot Oxelösunds kommun för brister i äldrevården

Uppdaterad
Publicerad

IVO, inspektionen för vård och omsorg, har riktat skarp kritik mot Oxelösunds kommun för bristande medicinsk vård vid kommunens särskilda boende för äldre.

IVO genomför en nationell tillsyn över den medicinska vården på särskilda boenden för äldre och har kommit fram till att det finns en hel del brister. Bland annat i Oxelösund.

IVO menar att personalen som gör medicinska bedömningar inte har tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och inte behärskar det svenska språket i tillräcklig omfattning. Det finns brister i dokumentation och läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt, menar myndigheten.

– Jag ser det som bra när man blir granskad, för det gör att man får fram problemen och kan jobba vidare med dem, säger Katarina Berg (M) som är ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Oxelösund.

Framförallt ser Katarina Berg att man behöver göra mer vad gäller språkkunskaper inom äldreomsorgen. Något hon även ser som en möjlig förklaring till bristerna i dokumentations- och läkemedelshanteringen.

Oxelösunds kommun ska senast den 28 mars 2023 redovisa till IVO vilka åtgärder man avser vidta med anledning av bristerna.

Några konkreta exempel på vilka åtgärder som kommer redovisas kan Katarina Berg i dagsläget inte ge.

– Men mycket pågår redan, säger Katarina Berg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.