Flickan på bilden är inte Josefin. Foto: Arkivfoto: TT

Ivo utreder fallet med flicka som flyttades 33 gånger

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, har beslutat att granska fallet med den sörmländska flickan som omplacerats 33 gånger trots att hon inte hunnit fylla 15 år. Flickan omhändertogs som ettåring har levt större delen av sitt liv i en flyttkarusell.

”Josefin” omhändertogs av socialtjänsten som ettåring. Anledningen var att hennes föräldrar inte ansågs lämpliga att ta hand om henne.

Men istället för att få en trygg uppväxt blev omhändertagandet startskottet för en flyttkarusell som bidragit till att traumatisera henne. Josefin skickas mellan familjehem, institutioner och psykvård. Ofta får hon inte stanna mer än några dagar eller veckor på varje ställe. Nu är hon 14 och har enligt anhöriga omplacerats 33 gånger.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Läs mer: Josefin omplacerades 33 gånger

SVT har i en granskning avslöjat hur unga som omhändertas av samhället slussat runt på samma sätt som Josefin, och Ivo har tidigare sagt att det är ett nationellt problem.

Läs mer: Så slussas minderåriga runt i psykvården

Nu har Ivo fattat beslut om att att granska fallet med Josefin. SVT har sökt myndigheten för kommentarer, men de vill avvakta innan de uttalar sig mer.

– Vi har svårt att svara på frågor nu, men vi ska prata så återkommer vi, säger Jonas Malm, pressansvarig på Ivo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Mer i ämnet