Ja till krisavtal på SSAB

Uppdaterad
Publicerad

Trots att IF Metall i Oxelösund sagt nej till kortare arbetstider och lägre lön kommer stora delar av företaget att få det ändå. Den viktiga 70 procentsgränsen har redan passerats.

Fackförbundet IF Metall i Oxelösund meddelade i går att de är emot företagets avtalsförslag som innebär 90 procent av lönen till 80 procents arbetstid.
Men eftersom kollegorna i Luleå och Borlänge sagt ja och är tillräckligt många så kan krisavtalet genomföras för Luleå och Borlänge ändå.

– Totalt sett blir det ett ja. Luleå och Borlänges besked gör att över 70 procent sagt ja. Däremot är det fortfarande oklart vad som händer med medlemmarna på IF Metall i Oxelösund, säger Lena Westerlund, informationsansvarig på SSAB i Oxelösund.

Måste spara

Att krisavtalet nu kan genomföras bekräftas också av Helena Stålnert, informationsdirektör på SSAB, som även flaggar för att det kan bli aktuellt med varsel i Oxelösund.

– Vi har fått den anslutningsgrad som vi hoppades på och kommer därför att genomföra avtalet. Det är oerhört tråkigt att IF Metall i Oxelösund inte sagt ja till avtalet. Spara måste vi göra på något sätt – så nu får vi ser hur vi ska göra det i Oxelösund. Varsel är fruktansvärt tråkigt, men kan inte uteslutas, säger Helena Stålnert.

Ändrar inte uppfattning

Kravet för att driva igenom avtalet var att 70 procent av de anställda sagt ja, vilket alltså är fallet.
Men det får inte IF Metall i Oxelösund att ändra uppfattning.

– Medlemmarna har sagt nej och det står fast, det här avtalet köper vi inte. Vi kommer inte att ändra vårt beslut, säger Emil Carlsson fackordförande på IF Metall vid SSAB.

Vad kan bli konsekvensen av att ni sagt nej när de andra sagt ja?

– Jag vet inte vad företaget ska kontra med, vi har redan ett varsel ligger, säger Emil Carlsson. 

När ska det verkställas?

– Vi har precis inlett varselförhandlingar och det kan ta en månad eller ett år, det är oklart, säger Emil Carlsson.

Kan det bli aktuellt med nya varsel?

– De varsel som ligger fortsätter att gälla, däremot var tanken att om alla sagt ja så läggs inga nya varsel, säger Lena Westerlund, informationsansvarig på SSAB i Oxelösund.

Blir det nya varsel nu?

– Det vill jag inte spekulera i ännu, säger Lena Westerlund.

SSAB:s ledning väntas under dagen komma med ytterligare besked om framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SSAB varsel i Oxelösund

Mer i ämnet