Martina Sjösten berättar hur annorlunda hennes liv kunde ha varit om hon fått hjälp tidigare. Foto: SVT

Martina fick hjälp sent med psykisk ohälsa: ”Jag valde bort att skaffa barn”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen är det World Mental Health Day då psykisk hälsa uppmärksammas. I Eskilstuna bjöds ungdomar in på bland annat seminarier. En av föreläsarna var Martina Sjösten, som fick sin diagnos först som vuxen.

– Jag har pratat om min skolgång, mitt tidigare arbetsliv och hur det är nu när jag har en diagnos och fått medicin, säger hon.

Det är första gången som World Mental Health Day uppmärksammas i Eskilstuna och Balans Sörmland arrangerade en mässa i Fors församlingshem under torsdagen för att sprida mer kunskap i ämnet med hjälp av bland annat föreläsare.

Marina Sjösten fick diagnosen Aspergers syndrom och Adhd som vuxen och när hon gick i skolan på 80-talet fanns det inte samma förståelse för psykisk ohälsa som det finns i dag.

Unga och psykisk ohälsa

– Det var tufft och ingen som fångade upp mig, säger hon.

Önskar att hon fått hjälp som barn

Antalet unga som söker sig till samtalsmottagningarna i Sörmland på grund av psykisk ohälsa har ökat kraftigt de senaste åren. En anledning kan vara att man nu är mer medveten om både problemen och att man kan få hjälp.

– Att man är öppen om det, pratar om sin psykiska ohälsa, inte skäms och att man söker hjälp tidigt. Får man verktyg att jobba med underlättar det mycket, säger Martina Sjösten.

Om hon hade fått hjälp och en fastställd diagnos som barn skulle det ha inneburit en stor skillnad i hennes liv.

– Jag hade väl känt att jag ville ha barn. Nu valde jag bort det väldigt tidigt för jag kände att jag inte skulle bli en bra mamma, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och psykisk ohälsa

Mer i ämnet