Jägareförbundet om nya vargreviret: ”Blir mer orolig som eftersöksjägare”

Uppdaterad
Publicerad

Jägareförbundet känner oro för att eftersöksverksamheten ska påverkas av att ett nytt vargrevir bildats mellan Eskilstuna och Hälleforsnäs.

– Fler vargrevir innebär att det blir större områden där man inte vågar släppa sina hundar, säger Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent på jägareförbundet i Sörmland.

Länsstyrelsen är halvvägs genom säsongens rovdjursinventering och har konstaterat att ett vargpar bildat ett nytt revir mellan Eskilstuna och Hälleforsnäs.

Sedan tidigare finns redan två vargrevir i Sörmland: Ärlareviret utanför Eskilstuna och Sjundreviret utanför Gnesta. Det sistnämnda reviret delas med Stockholms län.

Varg i Sörmland

Att ännu ett revir bildas kan få konsekvenser för jakten. Speciellt för den så kallade eftersöksverksamheten som behövs för att spåra upp trafikskadade djur. Det menar i alla fall jägareförbundet i Sörmland.

I klippet berättar jaktvårdaren Matilda Söderqvist varför hon anser att eftersök kan påverkas av att ett nytt vargrevir bildas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Sörmland

Mer i ämnet