Häng med när skadedjurstekniker Magnus Eriksson följer mössens spår. Foto: TT/SVT

Jakten på mössen – nu ökar saneringarna

Uppdaterad
Publicerad

Hösten är startpunkten för musproblemen runt om i landet och under de senaste veckorna har andelen saneringar av möss ökat med 42 procent, enligt statistik från Anticimex.

När temperaturen sjunker och tillgången på föda ute i naturen blir sämre vill mössen flytta in i våra hus. Mössproblemet är vanligast mellan oktober och januari och är oftast som störst under november.

– Skogsmössen samlar på sig ett vinterlager med allt de kan hitta och därför är de väldigt aktiva den här perioden och kollar av våra bostäder, säger skadedjurstekniker Magnus Eriksson.

I Sörmland, där han arbetar, har antalet mussaneringar ökat från sex stycken under vecka 32 till 43 stycken under vecka 38.

Orsakar problem

Musbesöken kan medföra en del problem. Bland annat gnager mössen gärna på byggnadsmaterial, de gör gångar i väggarna och biter ibland av elledningar som kan leda till kortslutning. Men det finns några åtgärder man kan vidta i förebyggande syfte.

– Det är bra att ha övergripande koll på bostaden och se till att det inte finns några håligheter som mössen kan ta sig in in. Se till att ha ordning och reda i skafferiet och håll borta hushållssopor. Se också till att inte mata fåglar eller ha fallfrukt alltför nära bostaden, det lockar till sig mössen.

Smittspridning

Sprider mössen några sjukdomar?

– Det kan de säkert, men det är väldigt sällan som vi råkar ut för det. Det är däremot vanligare bland deras släkting brunråttan, främst för att de håller till i våra avloppssystem. Mössen gör mer materiell skada i våra bostäder, säger Magnus Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.