Vargarna i Sjundareviret har tidigare fastnat på viltkameror – men hittills har skyddsjakten varit resultatlös. Foto: Länsstyrelsen Stockholm

Jakthund dödad av varg i Sjundareviret

Uppdaterad
Publicerad

En erfaren jakthund hittades under lördagen död i det så kallade Sjundareviret, som delvis går in i Gnesta kommun. Länsstyrelsen i Stockholms län misstänker att varg låg bakom det hela.

Det är tidningen Jakt och jägare som rapporterar om den jakthund som under lördagen ska ha dödats av en varg. Den enligt ägaren erfarna jakthunden släpptes lös vid jakt på älg och vildsvin. Den släpptes en bra bit utanför reviret men ska ha fått upp ett blodspår, försvunnit iväg och hittades senare död.

Säkert besked i morgon måndag

Området där hunden hittades död är en del av Sjundareviret på gränsen mellan Sörmland och Stockholms län. I reviret ska det enligt länsstyrelserna finnas åtminstone två vargar.

Vargarna i Sjundareviret

– Med tanke på mörker och spårförhållanden kan vi inte säga säkert vad som hänt, men vår preliminära bedömning är att hunden dödats av varg. Vidare undersökningar på måndag på SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt, reds anmärkning) får visa vad som hänt, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholms län, till tidningen.

Resultatlös skyddsjakt

Det har i flera omgångar beviljats skyddsjakt i området, efter att flera får har dödats av vargar, men alla försök att fälla någon av vargarna har misslyckats. Den senaste skyddsjaktsperioden gick ut den sista november i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet