Jamie ska börja grundsärskola i Katrineholm på måndag, men han får ingen skolskjuts när han bor hos sin mamma i Vingåker. Foto: SVT

Jamie, 7, nekas skjuts till särskolan – hans mamma bor i fel kommun

Uppdaterad
Publicerad

Jamie är sju år och har Downs syndrom. Han börjar första klass i grundsärskolan i Katrineholm nästa vecka, men hur han ska ta sig dit är ännu inte klart. Hans föräldrar är skilda och bor i olika kommuner, och Jamie nekas skolskjuts de veckor han vistas hos sin mamma Vingåker.

– Man blir jätteledsen för det är ett barn det handlar om. Det finns riktlinjer om att alla barn ska ha rätt att gå i skolan. Men han kommer inte kunna ta del av något av det, säger Jamies mamma Heidi Lustig.

Jamie bor växelvis hos sina skilda föräldrar men är folkbordförd hos pappan i Katrineholm. Nästa vecka börjar Jamie i grundsärskolan. Katrineholm kommun står dock bara för skolskjuts när Jamie är hos sin pappa.

Hävdar att man följer lagen

Hur pojken ska komma till skolan från mamma Heidi som bor i grannkommunen Vingåker är långt från klart. Enligt både Vingåker och Katrineholm måste Heidi själv ordna med skjuts till skolan.

– Har man växelvis boende mellan två föräldrar som bor i samma kommun har kommunen skyldighet att erbjuda skolskjuts. Men när det gäller växelvis boende i två olika kommuner så finns inte den skyldigheten, säger Johan Söderberg som är ordförande i bildningsnämnden i Katrineholms kommun.

”Vet inte hur vi ska lösa det”

Men Heidi kan inte skjutsa Jamie till skolan alla dagar eftersom hon arbetar inom vården med oregelbundna arbetstider. Just nu utreder Katrineholms kommun om det ändå kommer att gå att erbjuda skolskjuts för Jamie. Men ännu, bara dagar före skolstarten finns inget besked.

– Man mår så dåligt av att veta varje dag att han snart börjar skolan. Vi har pratat gott om skolan. Nu när man inte vet hur det är möjligt. Jag vet inte hur vi ska lösa det, säger Heidi Lustig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.