• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en restaurang i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på P4 Kristianstad.

Jimmy Jansson (S).

Jimmy Jansson (S) om tiggeriförslaget: ”Vill testa gränserna”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ser flera svagheter i Eskilstuna kommuns förslag om att införa tillståndskrav för tiggeri. Det är osäkert om det är i linje med ordningslagen.
– Vår avsikt är att pröva vad som är möjligt med dagens lagstiftning, säger kommunalrådet Jimmy Jansson (S).

Polismyndigheten anser att kommunen bör förtydliga vad som anses vara passiv penninginsamling. För i en lagkommentar till ordningslagen står det att till exempel en gatumusikant som endast placerar en instrumentlåda eller liknande framför sig för insamling av pengar inte bör omfattas av tillståndskrav. 

Har inte motiverat

Polisens rättsavdelning påpekar också att kommunen inte har redogjort för olägenheter och störningar som motiverar ett tillståndskrav.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) medger att syftet med förslaget är att testa gränserna för ordningslagen.

Kommer att lyssna

– Vår tanke är att se hur långt man kan använda befintlig lagstiftning för att se hur man kan stävja tiggeri och att människor bor i våra skogsdungar. Och finns det råd från polisen om hur man kan förändra förslaget för att öka möjligheterna att få igenom det med gällande lagstiftning så kommer vi att lyssna på det, säger han.

Jimmy Jansson hoppas att ett beslut ska kunnas tas i juni.

Kritiska yttranden

Visa

Stadsmissionen anser i sitt yttrande att ett tillståndskrav riskerar att göra en redan utsatt grupp människor ännu mer utsatta.

”Det går inte att kriminalisera fattigdom”, menar Vänsterpartiet i sitt svar.

Miljöpartiet ”är starkt kritiska och ser att ändringen innebär stora försämringar för en redan utsatt grupp.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet