Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), tycker inte regeringen tar sitt ansvar när det kommer till ukrainska flyktingars möjligheter att lära sig svenska språket. Hör hans reaktion på regeringens besked om SFI-undervisning i klippet. Foto: Jessica Gow/TT/SVT

Jimmy Jansson (S) kritisk efter regeringens fortsatta nej till SFI för ukrainare

Uppdaterad
Publicerad

Inget undantag för att ge ukrainska flyktingar rätt till svenskundervisning genom SFI. Däremot en satsning på 30 miljoner till språkkursen ”Svenska från dag ett”. Det var beskedet som nyligen meddelades av regeringen – och som Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, reagerat starkt på.

Enligt EU:s massflyktsdirektiv har de närmare 50 000 ukrainska flyktingar som fått uppehållstillstånd i Sverige inte rätt till språkundervisning genom Svenska för invandrare, SFI. Vissa kommuner har dock valt att själva bekosta undervisningen. Något som tidigare föreslagits av Liberalerna i Eskilstuna, men som då fick nej från arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Vill göra en markering

När regeringen nu säger fortsatt nej till SFI-undervisning för ukrainare anser Jimmy Jansson att kommunen behöver göra en markering. Han menar att regeringen genom sitt besked försöker lägga över ansvaret på kommuner och andra aktörer – utan att ge dem tillräckliga resurser.

– Här är det ju då EU och svenska staten som sitter på ansvaret, och då tycker vi att man bör visa på hur det ska vara långsiktigt. Det vill säga att man kliver fram och skapar förutsättningar för människor från Ukraina att lära sig svenska språket. Ifall det är så att man blir kvar här, säger Jimmy Jansson.

Han ställer sig även skeptisk till språkkurssatsningen på 30 miljoner kronor, som riktar sig till folkhögskolor och studieförbund.

I klippet kan du höra varför Jimmy Jansson (S) är kritisk till satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.