Johanna Möllers medfånge hävdar att hon blivit pressad att ta tillbaka sin anmälan om beställningen av mordet på Möllers mamma. Foto: TT

Medfånge kände sig pressad av Johanna Möller att dra tillbaka anmälan

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Möller ska ha försökt förmå en medfånge att ta tillbaka sin anmälan gällande beställningen av mordet på Möllers mamma. Det påstår medfången i en utredning som Kriminalvården har gjort.

Johanna Möller är dömd till livstids fängelse för mordet på sin far och mordförsöket på sin mamma i det uppmärksammade Arbogafallet. Innanför murarna i fängelset i Ystad misstänks hon ha fortsatt planera sin mammas död genom att försöka förmå medfångar att gå med på att mörda henne när de kommit ut från fängelset.

Uppgifterna, som blev kända i december2018, resulterade i att polisen startat en utredning om stämpling till mord och en formell varning. Johanna Möller själv hävdade att det rörde sig om ett skämt som missförståtts.

Arbogafallet

Ta tillbaka anmälan

Men nu har det framkommit att en av kvinnorna som Johanna Möller misstänks ha försökt anlita har vänt sig till fängelsets ledning och bett om hjälp. Hon säger att Johanna Möller har försökt pressa henne att ta tillbaka en anmälan hon gjort gällande Möllers mordbeställning.

”Hon verkar inte ge sig, jag tycker att detta är obehagligt” skriver kvinnan.

Kriminalvården upprättade en rapport om misskötsamhet och startade en utredning. Johanna Möller har förhörts och hon nekar till att hon ska ha pressat sin medfånge. De har ingen kontakt och händelsen i fråga är helt påhittad, hävdar hon. Samtidigt uttrycker hon att hon inte känner sig trodd.

”Det känns som att det inte spelar någon roll vad jag säger, jag känner mig motarbetat” säger hon.

Får ingen varning

Nu har Kriminalvården kommit fram till att Johanna Möller har brutit mot myndighetens föreskrifter om att visa hänsyn till sina medfångar. Men samtidigt konstaterar man att det är svårt att bevisa vad som har sagts och av vem. Johanna Möller slipper därför undan utan formelll varning den här gången – men hon får en påminnelse om att följa reglerna i framtiden.

Andreas Wallin, kriminalchef på Ystads anstalt, kommenterar beslutet så här i en intervju med Aftonbladet:

– Rent allmänt är sådant här något vi relativt ofta gör när det dyker upp saker. Väldigt ofta är det ord mot ord och då får man göra en bedömning vad gäller de intagnas uppgifter och vad personalen sett och hört och så vidare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet