Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, berättar att det ännu inte är aktuellt att höja regionskatten. Foto: SVT

Johansson (S): ”Höjd regionskatt inte vår första tanke”

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmlands intäkter har minskat under pandemin, men det är ännu inte aktuellt att höja skatten. Det berättar regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S).

Coronapandemin har belastat landets kommuner och regioner hårt. I Region Sörmland har det största bortfallet under våren varit uteblivna intäkter från kollektivtrafiken, som har minskat med 80 procent. Även uteblivna tandläkarbesök och minskade skatteintäkter märks i regionens ekonomi.

Ökade kostnader

Och pandemins effekter väntas bestå under en tid fram över, enligt Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Sörmland.

Coronaviruset i Sörmland

– Vi kommer att se ett behov av rehabilitering av covid-patienter, ökad psykisk ohälsa och så tror vi ju också att det kan komma en andra våg, säger hon.

Kommuner och regioner har redan i år fått 21 miljarder i ökade statsbidrag för att hantera coronapandemin. När regeringen presenterade sitt krisstöd i april utlovades också extra statsbidrag på 12,5 miljarder för både 2021 och 2022.

Skattehöjning inte aktuellt

Sverige kommuner och regioner, SKR, befarar dock att många kommuner och regioner kommer att behöva höja skatterna. Men ännu är det inte på tal för Region Sörmland.

– Att höja skatten är inte vår första tanke, säger Monica Johansson (S), och fortsätter:

– Hösten ser skaplig ut för oss tack vare de tillskott vi har fått. Men det är otroligt viktigt att regeringen kommer med tidiga besked om hur det blir 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet