Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Jordbruksverkets Marie Törquist hur Sveriges lantbrukare står rustade i dagsläget om det blir en brist på konstgödsel till följd av kriget i Ukraina. Foto: SVT

Jordbruksverket om höga gödselpriser: ”Mycket kommer från Ryssland och Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina innebär en oro för att mängden handelsgödsel eller konstgödsel ska minska, då dessa varor delvis importeras från Ukraina och Ryssland. Något som påverkar svenska bönder.

En oro för brist på konstgödsel och en minskning av de naturgas som behövs i viss framställning av gödslet, har lett till att priserna pressas uppåt.

Det här är bara en av de saker som just nu gör att det blir tuffare för de svenska bönderna.

De som odlar spannmål kan dock oftast ta igen ett högre pris på gödsel genom att sälja sina produkter till ett högre pris. Värre är det för de som måste köpa in spannmål.

I klippet berättar Jordbruksverkets jordbrukspolitiska utredare, Marie Törquist, hur kriget i Ukraina påverkar priserna och hur rustat Sverige är i dagsläget för att klara av en brist på handelsgödsel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.