Kampanj om att bemöta könsstympning

Uppdaterad
Publicerad

Många som arbetar inom vård, skola och omsorg möter dagligen unga flickor som könsstympats. Som en del av en kommande kampanj hölls idag en första föreläsning i Eskilstuna. Detta för att förbereda personal på hur de ska bemöta utsatta kvinnor.

På onsdagen inleddes en kampanj för att öka kunskapen om könsstympning och för att stärka beredskapen för att möta de flickor som blivit utsatta för det. Enligt en uppskattning som gjorts lever ungefär 38 000 tjejer och kvinnor i Sverige som könsstympade.

Föreläste gjorde bland annat Khadra Seerar som gått igenom en könsstympning och talade om sina erfarenheter inför bland annat landstingspersonal.

– Jag tycker att det här är en allmän kunskap, att det finns ett sådant här övergrepp, säger Khadra Seerar.

”Enbart negativa konsekvenser”

Överläkaren Johannes Leidinger är gynekolog på Mälarsjukhuset och har även jobbat för organisationen Läkare utan gränser.

– Det finns inget om detta i någon religion utan detta är bara en tradition med enbart negativa konsekvenser, säger Johannes Leidinger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.