”Kan tänka sig att det kommer öka i Sörmland”

Uppdaterad
Publicerad

I dag finns det fyra fall med apatiska barn i Sörmland. Men Mari Kampf Westerberg, verksamhetschef på BUP, tror att den siffran kan komma att öka framöver.

– Det man kan tänka sig. Vi har tagit emot ett stort antal asylsökande familjer och ensamkommande barn. Och vi vet att det just nu är hög press och stress i systemen, säger hon.

SVT Nyheter Sörmland har träffat en familj i länet som drabbats, en av fyra konstaterade fall i Sörmland. I landet som helhet rör det sig om ett 60-tal barn, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Och Mari Kampf Westerberg befarar att det kan komma att bli fler fall framöver.

– Vi vet just nu att det är hög press och stress i systemen för familjerna, det kan vi se inom BUP att det är ett högre söktryck inom den här gruppen. För varje barn och varje familj är det ett stort problem som kräver mycket insatser, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.