Hör Kaj Mattsson vid Sörmlandskustens räddningstjänst berätta om den dramatiska räddningsinsatsen. Foto: Albin Aghamn / Jessica Gow/TT

Nävekvarnsbranden nära en katastrof – stoppades i sista stund

Publicerad

Tack vare rådiga brandmän utrustade med vanliga brandsläckare kunde begränsningslinjen hållas och branden i Nävekvarn utanför Nyköping stoppas i tid. Annars hade invånarna fått göra sig redo att packa väskorna.

Hela 60 hektar skog och mark stod i lågor i Nävekvarnsbranden förra veckan, en av de största skogsbränderna i Sörmland de senaste åren. Efter ett par dygn och med lite hjälp av hemvärnet var elden bekämpad utan att någon människa eller byggnad kommit till skada. Men det hade kunnat gå betydligt värre.

Nära att sprida sig mot samhället

Elden var på väg att ta sig över den så kallade begränsningslinjen och sprida sig in i ett skogsparti intill samhället Nävekvarn. Samtidigt var inte tillgången till släckvatten säkrad. Men med hjälp av två handbrandsläckare lyckades brandmännen i sista stund sätta stopp för lågornas framfart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer