Kristdemokraternas Mikael Oscarsson vill att 5.000 soldater ska placeras i Sörmland. Foto: KD/SVT

KD vill inrätta armébrigad i Sörmland

Publicerad

Kristdemokraterna vill fördubbla storleken på försvaret och menar att Sörmland är en lämplig plats för en av fem nya armébrigader. Härads skjutfält utanför Strängnäs pekas ut som en lämplig plats.

I samband med att Försvarsberedningen nästa vecka påbörjar arbetet med att staka ut framtidens försvar föreslår Kristdemokraterna att fem nya armébrigader ska placeras ut runtom i Sverige. En av dessa vill man ska utgå från Sörmland.

– Det har att göra med den strategiska betydelsen där en brigad i Sörmland både kan hjälpa till med försvaret av huvudstaden men också närheten till Oxelösund och Nynäshamn som är två viktiga hamnar som måste kunna försvaras, säger Mikael Oscarsson (KD), försvarspolitisk talesperson för partiet.

Vill öka antalet värnpliktiga

Härads skjutfält utanför Strängnäs är, trots nedläggningen av P10, fortfarande i Försvarsmaktens ägo och området nämns som en lämplig plats för brigaden att utgå ifrån.

Men det är ju en stor utbyggnad av försvaret. Är det realistiskt att tro att det ska kunna genomföras?

– En brigad i Sörmland kommer ju att bestå av värnpliktiga. Nu är det ju 4.000 som rycker in och vi vill öka det antalet till 12.000, säger Mikael Oscarsson.

Kommunledning kritisk

Strängnäs kommunledning har länge varit kritiska till den militära verksamheten på Härads skjutfält.

– I grunden är det min uppgift att se till Strängnäs utveckling, som inte innefattar för mycket störningar från ett skjutfält, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelseordförande i Strängnäs, till P4 Sörmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer