Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kerstin Lindh berätta om sin erfarenhet av en femveckorsperiod med hemtjänst. Foto: SVT

Kerstin, 87, om hemtjänstbesöken: ”Kom olika personer nästan varje gång”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Oxelösunds kommun har som mål att förbättra personalkontinuiteten i hemtjänsten. Men trots det har det stadigt gått åt fel håll de senaste åren. Förra året var kommunen sämst i landet.

– Det kom olika personer nästan varje gång, säger 87-åriga Kerstin Lindh om sin tid med hemtjänst.

När Socialstyrelsen i slutet av 2021 mätte hur många olika personer från hemtjänsten som en brukare möter under en tvåveckorsperiod hamnade Oxelösund på sista plats i hela landet. Då mötte en person med hemtjänst i snitt 24 olika personal, en ökning från 19 under de två föregående åren, och 11 vid mätningen 2018.

• I klippet ovanför: Kerstin Lindh berättar om sin erfarenhet av en femveckorsperiod med hemtjänst.

Hemtjänsten i Oxelösund har de senaste åren varit föremål för debatt. Under den gångna mandatperioden har de flesta av kommunens mål inom äldreomsorgen pekat i en negativ riktning. Det visar en genomgång av kommunens årsredovisningar.

Fokus på hemtjänsten

Linus Fogel (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, säger till SVT att hemtjänsten är ett område man fokuserar på, och medger att siffrorna inte ser så bra ut. Han menar dock att de till stor del kan förklaras med tidpunkten för mätningen samt tidigare omorganisationer.

– Vi hade en organisation som var lite stor och vi har fått ner den nu. Schemaläggningen är jätteviktig så att man får så få personer som möjligt att gå till en brukare, säger han.

Privata alternativ eller inte? Här hör du hur politikerna vill förbättra situationen i hemtjänsten

Mätt under en 14-dagarsperiod:

2018: 11

2019: 19

2020: 19

2021: 24

Källa: Oxelösunds kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Sörmland

Mer i ämnet