Bo Tideholm, kirurgchef i Sörmland, säger att fler operationer kan komma att genomföras i regionen efter att det värsta corona-trycket lättat. Foto: SVT/ Janerik Henriksson/TT

Kirurgchefen i Sörmland: ”Trycket halverat jämfört med mest ansträngda dagarna”

Publicerad

De senaste veckorna har antalet covid-relaterade fall i regionen minskat. Något som lättat på trycket för vårdpersonalen och lett till att fler så kallade elektiva operationer har kunnat genomföras i Sörmland.
– Cancerrelaterade och akuta operationer har vi genomfört hela tiden, säger Bo Tideholm, divisionschef för kirurgi i regionen.

Sörmland har haft flest intensivvårdade per capita i hela landet till följd av corona-pandemin. Eftersom det är samma personal som intensivvårdar och har hand om operationsvården, så har det lett till att regionen också dragit ner mest på elektiva operationer – det vill säga planerade kirurgiska ingrepp som kan senareläggas eller inte genomföras alls utan fara för patienten.

Halverat tryck

Dock har inga akuta eller cancerrelaterade operationer fått stå åt sidan.

– Som mest hade vi 35 personer som intensivvårdades här i regionen. Sammanlagt handlade det om över 50 patienter som hade intensivvård, men några av dem fick vård på annat håll, säger Bo Tideholm och fortsätter:

– Nu har vi tagit hem alla patienter och ingen vårdas utomläns. I dag har vi 16 covid-patienter, så trycket har halverats jämfört med de mest ansträngda dagarna.

Elektiv vård har sjunkit kraftigt

Det här har lett till att fler nu kan få genomföra planerade operationer. Men det är långt ifrån lika många som i normalfallet.

Statistik som tagits fram av regionen och täcker veckorna 12 till 20, visar att den elektiva vården sjunkit kraftigt under corona-pandemin, i jämförelse med tidigare år.

2018 handlade det om 1 691 patienter som fick elektiv vård, de aktuella veckorna. 2019 låg siffran på 1 834. I år ligger siffran på 343.

– Men vi har alltså sett en viss återhämtning senaste veckorna, säger Bo Tideholm.

Fler operationer i sommar

Om trenden fortsätter räknar regionen med att klara av fler operationer under sommaren.

– Nu hoppas vi på att det inte kommer en andra våg av covid-19, säger Bo Tideholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet