Kissande hundar gör att lyktstolpar rostar sönder. Det problemet har uppmärksammats i Trosa. Stolpen på bilden är ett exempel på det. Foto: Trosa/Arkiv

Kissande hundar förstör lyktstolpar i Trosa

Uppdaterad
Publicerad

Förra helgen föll en lyktstolpe på ett hyreshus i Trosa. Stolpen hade rostat sönder, och orsaken kan ha varit hundkiss.

Problemet med kissande hundar som förstör lyktstolpar uppmärksammades efter att lyktstolpen fallit, något som SN var först med att berätta om.

Ingen person skadades i samband med olyckshändelsen.

”Kan vara otäckt”

– Men det är inte så roligt. Jag har full förståelse för att det kan vara otäckt, säger Kerstin Tibbling, produktionschef i Trosa kommun.

Efter att ha undersökt stolpen upptäcktes rost nedtill, något som Kerstin Tibbling menar är svårupptäckt då det inte alltid syns på utsidan.

– Hur stort problem det här är generellt vet vi inte. Att stolpen föll kan ha berott på en massa saker, till exempel ett fabrikationsfel.

Ska bytas ut

Många av stolparna som finns är gamla. Kommunen har en plan för att byta ut stolpar, som man nu kan behöva uppdatera och se över.

På de nya lyktstolparna som sätts upp finns en slags hylsa i plast eller gummi nedtill som ska förhindra att hundkiss läcker in.

Är det något särskilt ni vill uppmana hundägare att göra?

– Nej, inte i dagsläget. Vi kan inte styra det. Det är en lång process såklart. Vi ser inte när hundar har kissat på en stolpe tio gånger. Materialet påverkas under lång tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.