Foto: Pontus Stenberg

Klart för kameraövervakning av polishus

Publicerad

Efter granatattacken mot polishuset i Katrineholm för ett år sen, ville polisen ha kameraövervakning. Länsstyrelsen sa ja, men nej till att spela in och bevara material. Nu får polisen göra det också.

För förvaltningsrätten, dit polismyndigheten överklagade, har nu beslutat att polisen har rätt att kameraövervaka, spela in och bevara material enligt en den ansökan de från början gjorde.

Inte särskilt brottsutsatt

Anledningen till att länsstyrelsen avslog ansökan om att bevara bildmaterial var att man inte ansåg att polisen kunnat visa att platsen var särskilt brottsutsatt.

Granatattack och dödshot

Polismyndigheten åberopade då i sitt överklagande att en riskanalys visat att det finns en förhöjd hotbild mot de anställda efter att polishuset utsatts för en granatattack den 1 januari 2017, och efter att ett flertal personer samlats vid polishuset och hotat att döda alla i huset den 19 mars 2017.

Integritetsintresset väger lätt

Och förvaltningsrätten gick alltså på polisens linje och konstaterar att integritetsintresset väger lätt jämfört med behovet av att förebygga brott och att tillvarata de anställdas trygghet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer