• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Klart för start för solbilen

I flera månader har studenter från Mälardalens högskola snickrat på tekniska lösningar som ska klara sandstormar och extremvärme. Nu är solbilen tävlingsklar och på väg till World Solar Challenge i Australien.

Den 8 oktober är det dags för World Solar Challenge. Där ska 42 lag från olika länder köra genom bland annat öken från Darwin till Adelaide i Australien, en resa på över 3 000 kilometer. Då enbart solel används i fordonen beräknas tävlingen ta flera dagar.

Under måndagen fick civilingenjörsstudenterna på MDH se solbilen fraktas iväg till Holland, där den sedan ska åka vidare ner till Australien.

Arbetade in i det sista

Eleverna på MDH har arbetat med sin solbil i över ett år. Innan den fraktades till Holland passade de på att göra några sista ändringar.

LÄS MER: Hon ska köra 300 mil i 50 graders värme

Philip Bengtsson, som har varit med och konstruerat bilen och som är ansvarig för bromsanordningen under tävlingen, har varit vaken i 30 timmar.

– Det känns fantastiskt skönt att äntligen få skicka iväg den till Australien, säger han.

Hoppas på bra placering

Det som studenterna främst har jobbat med är att få bilen att klara av extrema väderförhållanden.

– Bland annat finns det road trains som har enorma kastvindar och får många bilar att blåsa av vägen. Det är vår design på bilen gjord för att klara av, säger Philip Bengtsson.

Och MDH Solar Team, som de kallar sig, hoppas på en hög placering.

– Vi hoppas på en topp tio-placering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer