Hans Rosén är ordförande för föreningen Ångslupen Gerda och han ställer sig frågande till att föreningsstödet inte gällde över sommaren. Foto: Albin Aghamn

Klassisk båt nekades Eskilstuna kommuns föreningsstöd

Uppdaterad
Publicerad

För att hjälpa kultur- och idrottslivet i Eskilstuna beslutade kommunen att de skulle dela ut stödpengar till föreningar som lider ekonomisk skada i skuggan av pandemin. Men alla som sökt har inte fått.

– Om en dragspelsförening får pengar så tycker jag att vi lika gärna kan få bidrag, säger Hans Rosén, ordförande i föreningen Ångslupen Gerda.

Kravet på föreningarna som sökt coronastöd var att de hade verksamhet från 1 mars till 31 maj. Den klassiska ångbåten från 1865 hade inte sjösatts då, och stannade uppe hela säsongen. Båten ägs av stadsmuseet och den ideella föreningen som har hand om Gerda omsätter upp till 100 000 kronor ett vanligt år tack vare uthyrning och turer. Pengar som går till reparationer och renoveringar.

Nu ser det mörkt ut ekonomiskt och även om det finns pengar sparade så sinar de.

Coronaviruset i Sörmland

– Vi räknar med att kassan nästan är tom vid årsskiftet, säger Hans Rosén.

Han är kritisk till den datumgräns kommunen satt som lett till att de inte kunnat få ut någon stödpeng.

– I och med att det är nu vi fördelar pengarna var vi tvungna att göra en tidsbegränsning och då tyckte vi att det här var en bra period, säger Marie Svensson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna kommun.

I klippet får vi följa med upp på båten Gerda som den här säsongen fått hålla sig på land.

Byggdes i Göteborg 1865

Såldes 1894 till Haneberg i Sörmland för att trafikera Näshultasjön.

Lades upp på land 1932 och blev där liggande till 1996 efter en omfattande upprustning som gjordes på uppdrag av Eskilstuna kommun.

Eldas med ved och drivs av en ångmaskin som man tror tillverkades i Motala kring förra sekelskiftet.

Motorn förbrukar 100 liter färskvatten och fyra säckar björkved i timmen vid drift.

Källa: Föreningen Ångslupen Gerda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet