Bergsklättrare har med hjälp av järnspett fått loss stenar som riskerade att rasa ner. Foto: Martin Lindqvist

Klippväggarna i populärt kalbrott säkrade – tonvis med lös sten har tagits bort

Publicerad

Nu är arbetet med att säkra klippväggarna inne i kalkbrottet i Kalkbro naturreservat klart. Tonvis med lös sten har avlägsnats från väggarna.

Kalkbro naturreservatet ligger i Strängnäs kommun och består av ett gammalt kalkbrott och den omgivande skogen. Området  är ett omtyckt besöksmål.

På våren är det blåsipporna som växer i backarna som lockar, på somrarna är det orkidéerna inne i själva brottet man vill se. På höstarna är det många som plockar svamp och bär i  den omgivande skogen.

Stenar har lossnat

Kalkbrottet övergavs 1945 och och under årens lopp har stenar lossnat  från klippväggarna.

– På grund av rasrisken har vi avrått folk från att röra sig nära bergväggarna, säger Martin Lindqvist, naturreservatsförvaltare på Länsstyrelsen.

Under två veckors tid har två bergsklättrare med hjälp av järnspett fått loss stenar och annat löst material från klippvägarna.

Planer på aktiviteter

Nu ska hela brottet kunna hållas öppet för allmänheten och planer finns på att göra det möjligt för fler att uppleva miljön i naturreservatet. 

Det är handikappföreningarna i Sörmland som vill använda brottet till olika aktiviteter för sina medlemmar.

– Det handlar till exempel om att ha konserter i brottet, berättar Sofia Palmer, projektledare på handikappföreningarna Sörmland.

Men för att detta ska kunna ske måste området bli mer tillgängligt. Det behövs bland annat en toalett och möjlighet att ta sig fram med rullstol till brottet.

– Vi söker finansieringsformer till detta, säger Sofia Palmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.