Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lotta Abbedal berätta om varför hon tycker arbetet i köket har blivit roligare med det nya arbetssättet. Foto: Madeleine Bäckman/SVT

Mindre stress i Flens skolkök sedan maten började levereras kall: ”Har blivit roligare att jobba”

Uppdaterad
Publicerad

Kökspersonalen på Stenhammarskolan i Flen tycker att deras arbete blivit roligare sedan de började få maten levererad kall i stället för varm. Det är ett nytt arbetssätt inom kommunen som måltidssamordnare Lotta Abbedal tycker förbättrat arbetsmiljön.

Det nya arbetssättet innebär bland annat att maten som lagas och levereras till skolköken körs ut kall tre gånger i veckan. Tidigare kördes den ut varm varje vardag.

Passa transporter

Nu sluttillagas maten på plats på verksamheterna och personalen behöver inte dagligen passa leveranserna med varm mat. Lotta Abbedal berättar att detta tidigare var en stressfaktor, särskilt vintertid när transporterna kunde påverkas av dåligt väglag.

– Då stod man där och väntade, det fanns liksom inget vi kunde göra och gästerna stod nästan i dörren, säger hon.

Hon understryker att det inte inträffade särskilt ofta, men att det var ett orosmoment. Lotta Abbedal tycker att de nu har mer kontroll över det vardagliga arbetet.

– Nu har vi minst ett halvt dygn på oss och det är vårt eget ansvar att vi har grejerna på plats i tid.

Ett extra alternativ

Förutom mindre stress för personalen har det nya arbetssättet, enligt Flens kommun, gett färre mattransporter och kostnader samt minskat matsvinn. Det minskade svinnet beror på att personalen nu kan låta bli att värma upp och spara den mat som de tror inte går åt för dagen.

Det gör också att eleverna vissa dagar får ett extra alternativ i matsalen, när den mat som sparats serveras.

I klippet:

  • Lotta Abbedal förklarar hur deras arbetsmiljö, förutom den minskade stressen, förbättrats.
  • Eleverna Saga Johansson och Lilly-Bell Carnesten Escobar berättar vad de tycker om maten på Stenhammarskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.