Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Malin Thunström reagerade på samtalet från rektorn. Bilden på eleverna är tagna i ett annat sammanhang. Foto: TT/SVT

Kommunal rektor upprörd – hävdar försök till elevdumpning från friskola

Uppdaterad
Publicerad

En kommunal skola i Nyköping ska ha blivit kontaktad av en friskolerektor med önskan om att ta över en elev med särskilda behov.

– Jag blev upprörd och förvånad, säger rektorn Malin Thunström.

Det hela började med att en vårdnadshavare hörde av sig till Malin Thunström eftersom dennes barn inte ska ha fått det stöd och den hjälp barnet behövde i den nuvarande skolan.

Senare hörde friskolans rektor av sig. Enligt Malin Thunström var skälet att den kommunala skolan skulle ha bättre möjlighet att ge eleven det stöd hen har rätt till.

”Man hittar en lösning”

I det här fallet handlar det om att eleven var i behov av att gå i en särskild undervisningsgrupp med ett mindre antal elever.

– Jag förklarade för den rektorn att han har samma uppdrag som jag har, att försöka lösa situationen för en elev med stödbehov. Det är inte ett enkelt uppdrag, men man prövar till dess att man hittar en lösning som fungerar, säger hon.

Hörde av sig till huvudmannen

Efter samtalet skrev Malin Thunström en tweet där hon vädrade sin frustration utan att berätta vilken rektor hon blivit kontaktad av.

Du vill inte säga vilken skola det rör sig om. Är det inte orättvist att komma med offentlig kritik som riskerar att bli svepande?

Jag förstår att alla friskolor kan känna att det handlar om just dem, men jag tänker att om man som rektor vet att man gör sitt jobb behöver man inte vara orolig.

Hon har också hört av sig till den aktuella skolans huvudman och berättat att hon blivit kontaktad av rektorn.

Friskolornas riksförbund

Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton är även hon kritisk mot att en rektor för en skola ska ha försökt bli av med en elev istället för att hjälpa eleven med dennes behov.

– Man får inte göra så. Jag hoppas att skolans huvudman tar tag i det här så att det inte upprepas.

– Men man löser inte problemet genom att gå ut anonymt på Twitter så här och misstänkliggöra alla friskolor i regionen. Det känns mer som ett utspel i den politiska debatten än något annat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.