Verksamhetschefen berättar om hur anhöriga och boende bryter mot reglerna och riskerar smittspridning. Foto: SVT

Kommunen: ”Besökare bryter mot reglerna om avstånd”

Publicerad

Vid äldreboenden i Katrineholms kommun har personalen reagerat på att besökare inte följer reglerna om två meters avstånd. Nu kan det leda till att möjligheten att träffas vid plexiglasen tas bort.

Det är bland annat på äldreboendet Lövåsgården som personal vittnar om boende som tar emot fler än de två som är tillåtet och att det förekommer kroppskontakt, trots att det är tydligt skyltat om att två meters avstånd gäller.

– Det här ser vi allvarligt på, säger Camilla Söderman, verksamhetschef för äldreomsorgen i Katrineholm.

Coronaviruset i Sörmland

Känns igen i flera kommuner

I både Eskilstuna och Nyköping känns problemet igen när SVT Nyheter Sörmland kontaktar de ansvariga cheferna. Men i alla tre kommunerna är man noga med att understryka att de allra flesta sköter sig.

– Visst finns det exempel på när avstånd inte hålls och det är viktigt att påminna om vikten av att hjälpas åt att hålla i och hålla ut för att minska risken för smittspridning, säger Fridha Söderqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen i Eskilstuna kommun.

Plexiglas kan tas bort

I Katrineholm vädjar man nu till alla besökare att följa de regler som är satta. Annars tas plexiglasmötena bort.

– Om vi får in smitta och vi ser att man inte följer det vi har satt upp så får vi ta bort det helt enkelt, säger Camilla Söderman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet