Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör årbyborna Gudrun Godin och Katarina Berglund berätta om varför de känner sig oroliga. Foto: SVT

Kommunen sätter in extra väktare i Årby: ”Hörde hur kulorna smällde”

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående konflikten i Eskilstunas undre värld skapar oro i många bostadsområden. Enligt kommunen är Årby det område där det är mest oroligt och därför har kommunen satt in extra bevakning med fler väktare.

– Vi satt här ute en söndag och sen hörde vi plötsligt hur kulorna smällde och vi sprang in i huset allihopa, säger Årbybon Gudrun Godin.

Hon beskriver situationen efter den skjutning som ägde rum söndagen den 13 mars. Idag åtalades tre män misstänkta för inblandning i skjutningen.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

– Vi hade poliser som sprang här och frågade om de kunde ta sig in i någon port för att leta, säger hon.

Kod röd inom polisen

Enligt polisen är den samlade bedömningen av läget i Årby på röd nivå, vilket är den högsta på polisens bedömningsskala. Kommunen har satt in extra väktare och ökat antalet personal till både hemtjänsten och fritidsverksamheten i området eftersom personal vittnat om att man varit rädd när man tagit sig till och från jobbet.

– Man kanske möter grupper av ungdomar och hot. Det är en vardagsotrygghet som finns, säger Niklas Edmark, tillförordnad kommundirektör.

Hur ska ni göra för att vända på utvecklingen?

– Det viktigaste är att fortsätta ha våra verksamheter igång så att det är fler trygga vuxna som rör sig i området och som skapar aktiviteter för dem som är yngre så att vi inte får fler som kommer in i destruktiv utveckling, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet