Mats Henriksson är missnöjd med Eskilstuna kommuns halkbekämpning. Foto: Lisa Selander

Eskilstunabo: ”Man hade kunnat åka skridskor på gångbanan”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit halt på gång- och cykelbanor. Eskilstunabon Mats Henriksson tycker inte att kommunen har prioriterat vägarna tillräckligt. Nu provar kommunen en ny metod.

– För några veckor sedan när jag var ute och gick var det bara cykelbanan som var grusad, på gångbanan hade man kunnat åka skridskor, säger Mats Henriksson.

Enligt Jorma Seimilä, avdelningschef på gatuavdelningen på Eskilstuna kommun, prioriteras gång- och cykelvägarna.

Eskilstuna

– Dit går vi  alltid först och sandar. Sedan har halkan varit svår, det har töat och frysit på så att sanden lägger sig under isen. Då blir det halt trots att vi sandat kanske bara några timmar innan.

Ny metod ska få bort halkan

För att minska halkan på vägarna ska Eskilstuna kommun testa en ny metod för halkbekämpningen.

– Vi har köpt en maskin med en sop framtill som sopar bort snön. Den sprutar sedan ut en salt- och vattenblandning som ska hjälpa att smälta isen och förhindra att den återfryser, säger Jorma Seimilä. 

Slutade salta på gatorna

Maskinen ska testas under en månads tid med start den 21 januari. Tidigare har man varit sparsam med att salta på gatorna på grund av miljöpåverkan.

– Den här blandningen blir inte lika koncentrerat som med vanligt torrsalt. Vi ska testa den nya metoden för att se vad det har för effekter och sedan får vi utvärdera, säger Jorma Seimilä.

Hör både Mats Henriksson och Jorma Seimilä kommentera saken i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet