Daniel Portnoff (M) är kommunalråd i Trosa. Foto: Trosa kommun/SVT

Kommunstyrelsens ordförande: ”Han avstår från att kandidera till fullmäktige”

Publicerad

Den tidigare överförmyndaren i Trosa, Esbjörn Eriksson, som köpt bitcoin för flera miljoner för föreningen Svenska Överförmyndares pengar kommer inte att kandidera till kommunfullmäktige.

Det menar Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande i Trosa.

– Han har själv valt att avstå från det. I samband med att han avgick som både kassör och överförmyndare avstod han också från att kandidera till fullmäktige, säger han.

Två miljoner saknas

Det var för en dryg vecka sedan som Esbjörn Eriksson avgick som överförmyndare i Trosa, i samband med att han också lämnade sitt uppdrag som kassör i den ideella föreningen Sveriges Överförmyndare.

I slutet av maj fick föreningen ett samtal från banken om att närmare två miljoner saknades på kontona, något som Södermanlands Nyheter var först med att berätta. Esbjörn Eriksson menar själv att han har placerat pengarna i bitcoin, då han ville att de skulle växa.

”Har skött sig klanderfritt”

Händelsen har polisanmälts.

Hade det varit möjligt för honom att ha kvar sitt uppdrag i kommunen under rådande omständigheter?

– Det är ingen idé att spekulera i det. Han valde ju själv att avsäga sig det i samband med att han avgick som kassör.

Har det framkommit att han gjort något felaktigt i sitt uppdrag i kommunen?

– Jag har ingen anledning att tro det. Min bild är att han har skött sig klanderfritt och att man har varit nöjd med hans arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer