Kommuntjänsteman riskerar byggsanktionsavgift – ska ha byggt utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemannen, som själv arbetar med samhällsbyggnad inom Oxelösunds kommun, började bygga på sitt hus innan han hade fått startbesked och flyttade in utan att ha fått slutbesked – det menar de tjänstemän som utrett ärendet. Och enligt deras inspektionsrapport har dessutom träd fällts utan tillstånd både på mannens tomt och en intilliggande tomt. Tjänstemannen menar dock att en annan kommun godkänt hans bygge.

P4 Sörmland var först med att berätta om ärendet, som miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund skulle ha tagit ställning till vid veckans möte – men som sköts upp.

Det var vid ett besök på fastigheten förra sommaren som inspektörer från Oxelösunds kommun upptäckte att bygget börjat, trots att inget startbesked hade beviljats. Ett år senare, i maj 2021, konstaterade inspektörerna att byggnader tagits i bruk och att mannen skrivit sig på adressen trots att han inte fått slutbesked.

Menar att annan kommun godkänt

Inspektörerna konstaterade också att det hade fällts träd utan tillstånd, både på den egna tomten och på den intilliggande kommunala marken.

Tjänstemannen har i ett yttrande hävdat att han har såväl godkänt startbesked som godkänd inflyttning efter slutbesiktning – men av Nyköpings kommun som han uppger har varit handläggare under processen.

Enligt inspektionsrapporten från Oxelösunds kommun har dock inte Nyköpings kommun någon delegation som ger dem rätt att fatta beslut åt miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i grannkommunen.

Beslut sköts upp

Den här veckan var det tänkt att miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund skulle fatta beslut om att tjänstemannen ska betala en sanktionsavgift på 190 000 kronor. Men ärendet sköts upp eftersom förvaltningschefen Nils Erik Selin vill titta närmare på det.

– Det handlar om ett väldigt stort belopp till en privatperson och det är väldigt viktigt att det blir rätt, säger han.

Ärendet tas upp igen på nämndmötet nästa månad. SVT Nyheter Sörmland har sökt den berörda tjänstemannen.

Kommunchefen Johan Persson har avböjt att kommentera, med hänvisning till att ärendet inte är avgjort ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer