Anneli Bengtsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Vingåker och Catharina Fredriksson (S) kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund. Foto: SVT

Vingåker och Oxelösund om kommunutredningen: Inte aktuellt med sammanslagningar

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade kommunutredningen sina förslag för att ”säkerställa en god och likvärdig välfärd i hela landet”. Där konstateras att mindre kommuner får allt svårare att leva upp till den service och välfärd som kommunerna ska erbjuda.

Ett av förslagen som lagts fram för att lösa problemen är att mindre kommuner frivilligt ska kunna inleda samarbeten eller gå samman med större kommuner.

– För Vingåker så är en sammanslagning inte på agendan över huvud taget. Vi tycker att vi är en bra kommun som har nära till medborgarna. En större kommun skulle innebära att man hamnar längre från beslutsfattarna och våra medborgare och vi ser inte att det är till vår fördel, säger Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker.

Positiva till samarbete

Inte heller Oxelösunds kommun ser en sammanslagning som ett alternativ.

– Inte i dagsläget. Vi ser gärna en större samverkan med andra kommuner där vi kan ha fördelar med gemensamma lösningar. Vi har redan idag flera olika samarbeten med olika kommuner som fungerar väl, Catharina Fredriksson (S) kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund. 

Att utöka samarbeten mellan kommuner är man positiv till även i Vingåker. 

– Vi är väldigt positiva till att man lättar upp för möjligheterna till samverkan mellan kommuner, där ser jag att vi har helt andra möjligheter, säger Anneli Bengtsson.

”Inte aktuellt”

Ytterligare ett förslag är att studenter som väljer att flytta till glesbygdskommuner ska få hjälp med sina studieskulder.

– Vi välkomnar självklart alla invånare som kan bidra till våra skatteintäkter, men jag tror att man väljer att flytta till kommunen av andra orsaker än att sänka sina studieskulder. Sen vet jag inte om 30 000 kronor är ett tillräckligt incitament, men det får ni fråga studenterna om.

Catharina Fredriksson tror inte att en sådan lösning skulle innebära att fler väljer att flytta till Oxelösunds kommun.

– Eftersom förslaget innefattar de 60 kommuner som ingår i kommunkategorin avlägsna och mycket avlägsna glesbygdskommuner så bedömer jag att det inte kommer att bli aktuellt för Oxelösunds räkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer