Foto: SVT/TT

Kontroversiell miljöpartist hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets förstanamn i Vingåker, Pernilla Hagberg, kandiderar inte längre till kommunvalet. Det meddelade hon igår kväll efter ett möte med partiet.

Hon har blivit känd i hela världen för sina kontroversiella uttalanden, bland annat stödjer hon teorier om att amerikanska organisationer kontrollerar vädret och att SMHI är en del av den konspirationen.

– Jag känner mig som en vinnare, för det är de som är förlorarna, säger Pernilla Hagberg till SVT Östnytt.

Varför är du vinnaren?

– De förlorar ju mig, som är den mest kritiska , ifrågasättande och  kärleksfulla politiker som finns i Vingåker.

Byter parti

Hon hoppar nu av från sin förstaplats på kommunvalslistan i samförstånd med partiet.

– Vi trodde från början att man kunde skilja mellan kommunpolitik och hennes privata funderingar. Men nu går inte det längre, säger Monica Lindow, ordförande i Miljöpartiet i Sörmland till SVT Östnytt.

Till P4 Sörmland bekräftar Pernilla Hagberg att det är efter påtryckningar från den högsta partiledningen som gjort att hon hoppar av.

– Jag vet hur maktens konstruktion ser ut. Partistyrelsen styr inte ens över sina egna, det är bankerna som styr, säger hon till radion.

Enligt Katrineholms-Kuriren kommer Pernilla Hagberg att i stället gå med i partiet Enhet.

– Det bor ett antal medlemmar i Enhet i Vingåker, säger hon till tidningen.

Enhet startades 1990 och fick enligt Valmyndigheten 632 röster i det senaste riksdagsvalet.

”Har hållit sig undan”

Pernilla Hagberg utsågs till partiets förstanamn på listan till kommunfullmäktige i våras, men har inte engagerat sig i partiet sedan en tid.

– Hon har inte varit på Miljöpartiets partimöten och hon har inte varit på gruppledarträffar på länge. Hon har hållit sig undan Miljöpartiet i Sörmland om man säger så, säger Monica Lindow.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet