Per Dolk med några av sina 700 köttkor. Foto: SVT

Köttbonden Per: ”Vi hoppas att den sista skörden ska rädda oss”

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli en betydligt bättre skörd än det var i somras nu när de flesta bönder skördar för sista gången i år. Trots det kommer konsekvenserna av den varma sommaren att märkas under flera år framöver.

Per Dolk äger en av Sörmlands 2 000 gårdar. Han och hans 700 köttkor utanför Sparreholm drabbades hårt under sommarens hetta, då skördarna av foder till djuren blev misslyckade.

– Första skörden vi tog gav en dryg halvskörd. Andra skörden vill vi inte ens prata om, den var bedrövlig. Men nu ska vi ta tredje skörden och den ser betydligt bättre ut, säger Per Dolk.

Flen

”Flera år innan vi återhämtat oss”

Trots den goda tredje skörden är skadan redan skedd. Per Dolk har bara fått ihop en femtedel av den normala foderskörden och blir nu tvungen att köpa in det som fattas.

Något som kommer att märkas på ekonomin under år framöver.

– Det kommer bli en knepig ekonomisk situation och det kommer att ta tid innan vi kommit ikapp. Jag skulle tro att problemen hänger i två-tre år innan vi återhämtat oss, säger Per Dolk.

Regeringens stödpaket

För att hjälpa de torkdrabbade djurbönderna har regeringen presenterat ett stödpaket. Totalt kommer 13 000 lantbrukare, varav ungefär 500 i Sörmland, kunna ansöka om högst 150 000 kronor.

Men varken Per Dolk eller Lantbrukarnas Riksförbund tror att pengarna är något mer än en symbolisk summa.

– Vi får se stödet som en bra gest från staten och att man bryr sig om en näring som drabbats hårt av väderleken. Stödet kompenserar kanske bara 10-15 procent av de totala förlusterna, säger Lars-Erik Lundkvist på LRF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flen

Mer i ämnet