Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Kraftig nedgång i antalet smittade i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 68 personer bekräftades smittade av covid-19 i Sörmland under vecka 37, det visar nya siffror från regionen. Så få nya fall har inte konstaterats sedan i juli.

Det är en ordentlig minskning jämfört med vecka 36 då 169 nya fall konstaterades.

– Det är betydligt färre fall och det är förstås bra. Vi kan inte se någon specifik förklaring till minskningen utan bara konstaterar att det är färre fall, säger Mikael Stenhem, vårdhygienläkare på smittskyddsavdelningen i Eskilstuna.

Coronaviruset i Sörmland

Kan det vara så att det är färre som testat sig?

– Vi har inte nagelfarit siffrorna så, men vi har inga uppgifter om att det skulle vara färre som testat sig.

Kan det vara så att pandemin snart är över?

– Det går inte att säga det av resultatet från en vecka i en region. Det är klart att det är bra att det är färre fall men vi får verkligen se hur det går framöver. Det har ju tidigare varit lite stigande smittotal efter sommaren.

Den åldersgrupp där flest fall bekräftats är bland 10–19-åringar, precis som det sett ut under de närmast föregående veckorna. Skillnaderna är dock mindre jämfört med de andra åldersgrupperna nu. Det är bara något färre fall i gruppen 20–29-åringar, som är den näst största gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet