Arkivbild från 2010 då en skola i Gnesta eldhärjades. Enligt polisen var branden anlagd. Foto: TT

Anlagda skolbränderna ökar: ”Tidsfråga innan det sker en dödsbrand”

Uppdaterad
Publicerad

Av 17 skolbränder i Sörmland förra året var 15 anlagda. Det visar siffror från MSB. Nu reagerar Brandskyddsföreningen och uppmanar kommunerna att vidta åtgärder för att vända den negativa utvecklingen.

I landet som helhet har antalet anlagda skolbränder ökat med 47 procent på två år, enligt MSB. Och även i Sörmland syns en ökning.

År 2015 var det åtta av 15 skolbränder i Sörmland som bedömdes vara anlagda, enligt siffror från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Sörmland

”Inte vänta på att skolor brinner ner”

På Brandskyddsföreningen är man oroad och menar att det bara är en tidsfråga innan det sker en dödsbrand.

– Man kan inte vänta på att skolor brinner ner innan man gör något. En anlagd brand på en arbetsplats skulle utlösa en kris. Men i skolorna passerar det här bara förbi, trots att det är så höga siffror, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen.

Kostar stora summor årligen

Utöver risken för att människor kommer till skada innebär bränderna konsekvenser i form av oro hos elever, föräldrar och personal, samt stora ekonomiska förluster för huvudmännen. De totala kostnaderna uppgår till närmare en miljard kronor årligen i hela landet. 

Brandskyddsföreningen uppmanar kommunerna att vidta åtgärder, inte minst vad gäller skolfastigheterna.

– Man behöver lyfta de skadeförebyggande åtgärderna i sina skolor och höja brandsäkerhetsnivån. Det behöver inte bli jättedyrt, säger Anders Bergqvist.

Viktigt med sociala insatser

Men det finns även annat som kommunerna kan och behöver göra, menar Brandskyddsföreningen.

– Det är ju en utmaning i samhället som visar sig i form av bränder. Bränderna är ett symptom på något annat. Och det finns goda exempel på skolor där man fått ner antalet bränder genom att jobba med sociala insatser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland

Mer i ämnet