Stefan Johansson (M) och Britta Bergström (S). Foto: SVT/Peter Widén

Underskott på 35 miljoner i skolan i Oxelösund

Uppdaterad
Publicerad

Skolan i Oxelösund tvingas spara mångmiljonbelopp. Utbildningsförvaltningen har ett underskott på 35 miljoner kronor. Tolv miljoner kronor i nedskärningar har redan beslutats men var övriga miljoner ska tas är oklart. 

I december pekade prognoserna för utbildningsnämnden på cirka 12 miljoner kronor i underskott. Därför fick förvaltningen i uppdrag att ta fram förslag på var det kan sparas. Av dessa tolv miljoner ska grundskolan spara in cirka 5,5 miljoner kronor och resten fördelas på Campus Oxelösund, administrationen och centrala elevhälsan.

Underskott på 35 miljoner 

Men när nämnden skulle besluta om besparingarna i januari visade det sig att underskottet plötsligt växt kraftigt till 35 miljoner kronor. Hur det har gått till är oklart för de styrande politikerna.

– Kostnadsökningarna har varit stora på ganska kort tid och vi vill veta vad det beror på, säger Britta Bergström (S), ordförande för utbildningsnämnden. 

Stefan Johansson (M), andre vice ordförande i nämnden, befarar att det blir personalneddragningar.

– 35 miljoner är någonstans mellan 12-13 procent av den totala budgeten. Det kommer innebära att vi behöver säga upp en hel del personal, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.