Jacob Högfeldt är kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs. Foto: SVT

Krafttag mot stökigheter i Åkers styckebruk

Uppdaterad
Publicerad

Över trettio polisanmälningar om skadegörelse kring Åkerskolan i Strängnäs kommun – sedan början av juni. Det har fått kommunen att agera. Nu upprättas en arbetsgrupp för att återupprätta ordningen.

Den största delen av anmälningarna rör krossade rutor och polisen har en uppfattning om vilka det är som förstör.

– Det är en drivande klick på sex personer ungefär, i åldrarna 13–18 år. Och runt dem en större grupp personer, säger kommunpolisen Peter Sigurd.

Om ni vet vilka det är, går det då inte att agera mot dem?

– Bara för att vi får namn till oss så är inte det samma sak som att vi vet säkert vem det är som gjort vad.

Hembesök av polisen

Nu jobbar polisen tillsammans med kommunen med en mängd olika insatser för att komma till rätta med problemen. Tillfällig kameraövervakning, hembesök av polisen, större fokus på Åkers styckebruk från vaktbolag och andra aktörer, som socialtjänstens ungdomsteam.

Men mer behövs och Strängnäs kommuns trygghetssamordnare Marita Andersson vill se ett större engagemang från Åkersborna.

– Vi har gjort ett upprop på vår hemsida där vi vänder oss till invånarna i Åkers styckebruk, och om de vill engagera sig så tror vi att det kan göra jättestor skillnad. Då får de väldigt gärna kontakta mig, så ska vi se vad man kan göra tillsammans, säger Marita Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.