Catarina Rehnström, ordförande i föreningen Livboj 18, som är en av föreningarna bakom protestbrevet till politikerna. Foto: Aymen Mussa /SVT

Krav till politiker: ”Hjälp ensamkommande att få bostad”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon, onsdag ska flera ideella föreningar och kyrkliga församlingar lämna in ett öppet brev till politikerna i Nyköpings kommun. De kräver att kommunen gör mer för de ensamkommande ungdomar som helt eller delvis saknar boende i Nyköping.

– Den situation som ungdomarna har är helt ohållbar, säger Catarina Rehnström, ordförande i föreningen Livboj 18, som är en av föreningarna bakom protestbrevet.

I brevet får kommunen kritik för att göra för lite för de ensamkommande som helt eller delvis saknar bostad.

– Vi vill att politikerna ska visa intresse för den här frågan och engagera sig i att hitta lösningar tillsammans med oss, säger Catarina Rehnström.

Räcker inte till alla

Enligt föreningen handlar det om drygt 55 ungdomar som har en ohållbar boendesituation. Det handlar om unga som studerar på gymnasiet, som i vissa fall sökt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen.

Alla kommuner har de senaste åren fått statliga bidrag för att de ensamkommande som fyller 18 år i väntan på asylbesked ska kunna bo kvar i kommunerna, i stället för att ryckas upp från sin skolgång och flyttas till Migrationsverkets boenden.

För Nyköpings del handlar det om 2,6 miljoner för 2017 och 1,3 miljoner för 2018.

Men kommunen menar att resurserna inte räcker.

– Det är klart att det är oerhört allvarligt och problematiskt att ungdomar hamnar mellan stolarna. Men vi har låtit de ungdomar som har störst behov bo kvar i sin trygga miljö. Kommunen ser till att ungdomarna kan gå i skolan. Men ansvaret för dem som fyller 18 vilar tungt och otvetydigt på Migrationsverket, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).

Hoppas få hjälp

Föreningarna hoppas att brevet ska få politikerna att vilja bidra till de ideella krafter som erbjuder tillfälliga boenden för ungdomarna. 

– Jag tror de kommer att hitta något sätt att hjälpa oss, när de inser vilken katastrofal situation vi kan få här i Nyköping. Vi kan inte ha ungdomar som inte har tak över huvudet, säger Catarina Rehnström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.