Foto: TT

Kriminalvårdare släppte häktad person fri – slipper straff

Publicerad

Den häktade personen skulle föras till ett behandlingshem, men blev i stället frisläppt av kriminalvårdaren. Men handlingen var inte brottslig och därför slipper kriminalvårdaren påföljd.

Det var i mars i år som det otillåtna frisläppandet skedde och händelsen anmäldes till åtal i juni.

Den anställde lyssnade inte tillräckligt noga när tingsrätten läste upp domen, utan uppfattade det som att klienten inte längre skulle vara häktad.

När kriminalvårdaren sedan läste det skriftliga beslutet upptäckte han att klienten skulle omhändertas i väntan på transport till behandlingshem. Men när det uppmärksammades hade klienten redan lämnat tingsrätten.

Eskilstuna åklagarkammare beslutade att inte inleda en förundersökning, då man bedömde att gärningen inte var brottslig. Därför gör Kriminalvårdens personalansvarsnämnd nu samma bedömning och ärendet ger inte någon ytterligare åtgärd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer