Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se klippet för att höra varför Annicka Karlsson tycker att Nyköpings kommun gör fel kring hyllade coronateamet – och se omsorgschefen Carina Bark bemöta kritiken. Foto: SVT

Kritik mot hyllade coronateamet i Nyköping: ”Missar tio timmar”

Uppdaterad
Publicerad
Nyköpings kommuns coronateam inom hemtjänsten får intern kritik. Nattpersonal ersätts inte av specialteamet utan arbetar som vanligt.
– Det är fruktansvärt och man undrar om man inte är lika mycket värd som dagpersonalen, säger undersköterskan Annicka Karlsson som är skyddsombud på nattpatrullen i hemtjänsten.

I mars i år bestämde Nyköpings kommun att dagpersonalen inom hemtjänsten inte skulle riskera att sprida coronasmitta på sin arbetsplats. Därför togs beslutet att införa ett specialteam med personal öronmärkt att besöka vårdtagare som var bekräftat smittade eller misstänkt smittade av covid-19.

Uppmärksammats nationellt

På så sätt kan smitta inte vandra från sjuka hemtjänsttagare till dem som är friska via personalen.

Initiativet hyllades internt och uppmärksammades av såväl Nyköpings kommun som flera medier.

Foto: Skärmdump Nyköpings kommun

Men internt har projektet fått kritik, framför allt från nattpersonalen. De har gått runt på ordinarie bemanning och kört från smittade till sjuka för att utföra sitt arbete.

– Coronateamet var en väldigt god tanke, men man har inte tänkt tanken klart, säger Annicka Karlsson.

Använder skyddsutrustning

Hon säger att hon skulle bli chockad om hon och hennes kollegor inte spridit smittan mellan brukare, trots att de följt rutinerna och använt skyddsutrustning.

Carina Bark som är tf omsorgschef i Nyköpings kommun säger att skälet till att det inte finns något coronateam nattetid dels handlar om att nattpersonalen besöker såväl kommunens hemtjänsttagare som dem från privata företag, men också att nattpersonalen inte ägnar sig åt lika mycket patientnära arbete som dagpersonalen.

– Det är klart att man är patientnära vid vissa tillfällen men inte i samma utsträckning, säger Carina Bark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet