Klarin Gullström och Jan Olof Göransson leder kursen som ska få föräldrar som är arga på varandra att istället fokusera på barnen. Foto: SVT

Kurs i skilsmässa: ”Får lära de vuxna att vara vuxna”

Publicerad

Par i Strängnäs som har problem att komma överens efter en skilsmässa erbjuds nu en gratis kurs där målet är att sätta barnet i fokus istället för den tidigare relationen.

Kursen kallas för ”BIFF” (Barn i föräldrars fokus) och har använts tidigare i andra kommuner, bland annat i Sörmland. Nu kommer den alltså till Strängnäs och de tre kurstillfällena kommer att hållas på Familjecentralen.

– Det är aldrig för sent att anmäla sig till en BIFF-grupp, det kan vara för tidigt, vi vill inte gärna att folk kommer när det är mitt uppe i en separation för då är det stormigt av naturliga orsaker som handlar om andra saker än de vi pratar om här, säger Klarin Gullström, familjebehandlare vid Strängnäs kommiun.

En ond cirkel

Enligt Klarin Gullström, som har lång erfarenhet av att träffa föräldrar som hamnat i konflikt efter skilsmässa, så fastnar många i en ond cirkel där barnen blir lidande och i längden traumatiserade.

– Problemet är när det blir långdraget och att det blir som krig som barnen får leva i och det är inte hälsosamt. I många fall får vi lära de vuxna att vara vuxna, säger hon.

Små grupper

Klarin Gullström och kollegan Jan-Olof Göransson leder varsin grupp om 4-8 föräldrar. Föräldraparen delas upp i varsin grupp för att underlätta samtalen.

– Jag tror att många fastnar i själva parrelationen och glömmer barnen och där tror jag att BIFF kan vara till hjälp, säger Jan-Olof Göransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.